Категория: Здраве
Водораслите се борят с гастрит и висока киселинност на стомаха

Често причинителят на гастрита е бактерията H. Pilory. Хеликобактериозата провокира ерозия на вътрешната повърхност на стомаха. Стомашният сок действа върху засегнатата област – първо се появява изгаряне, а след това може да се развие язва. Следователно диетата при гастрит трябва да е насочена към намаляване на активността на бактерията Helicobacter. В същото време продуктите в диетата трябва да имат регенериращ ефект върху тъканите на стомаха. Каква трябва да бъде храната за гастрит – Правда каза на читателите.  Ръководител на катедрата по биохимия и биотехнология на Научно-производствената асоциация „BIT“ Анатолий Хитров.

Диета при гастрит

  • Включете в диетата си морски водорасли или продукти под формата на гел на тяхна основа.

Ламинарията съдържа много алгинати (соли на алгиновата киселина) – полизахариди с уникални свойства. Благодарение на тях алгинатите намират широко приложение в медицината при лечение на повишена стомашна киселина и киселинен рефлукс (ГЕРБ). Алгинатите имат благоприятен ефект върху вътрешната повърхност и стомашната лигавица. Освен това те не само са в състояние да спрат локално кървене, но също така помагат на тялото да излекува щетите. Натриевият алгинат има свойства да неутрализира солната киселина – основата на стомашния сок. По време на тази реакция той се превръща в гелообразно вещество. Разпределен по стените на лигавиците на стомашно-чревния тракт, този гел ги предпазва от агресивното въздействие на киселинната среда. По този начин се постига намаляване или пълно премахване на синдрома на болката и тъканите получават възможност да се възстановят при нормални условия. Също така в келпа и в друго морско кафяво водорасло – фукус – се съдържа полизахаридът фукоидан, който има научно доказана ефективност срещу Helicobacter pylori – бактерията, причиняваща гастрит. По-специално, фукоиданът може да „отмие“ бактериите H. pylori, които вече са се заселили върху тях от клетките.

Алгинатите съставляват от 15 до 30% от теглото на водораслите и се използват широко за лекарства, които предпазват стомашната лигавица – антиациди. Затова водораслите са едно от най-добрите природни средства за защита на стомаха при гастрит.

  • Яжте храни с пребиотици. Живите бактериални култури в тях поддържат полезната микрофлора. Това са на първо място ферментирали млечни продукти, кисело зеле.
  • Изберете постно месо – пуешко, пилешки гърди, заешко, риба.
  • Плодовете и зеленчуците не трябва да са кисели – сладки ябълки, круши, ягоди, тикви, моркови, банани.

При гастрит не можете:

  • Пикантни, мазни и пържени храни. Премахнете от диетата мазни меса и храни като консерви, колбаси, салами, бекон, шунка, солено сирене, пикантни сосове и маринати.
  • Портокали, лимони и други цитрусови плодове не трябва да се консумират при гастрит. Не се препоръчват и грозде, нар, пъпеш, кайсии и праскови.
  • Газираните напитки трябва да се сведат до минимум или да се премахнат напълно. Същото важи и за алкохола под всякаква форма, подправки и подправки – черен пипер, горчица, хрян и др.
  • Минимум лук и чесън. Въпреки факта, че имат известна бактерицидна активност, тези зеленчуци дразнят стомашната лигавица, което може да влоши ситуацията или да причини болка.
  • Избягвайте сосове, пълнежи или пудинги, направени с тежка сметана или пълномаслени меки сирена.
  • Силен чай, кафе, шоколад също е по-добре да се изключат.

Източник .pravda

Споделете:

С безплатна и неангажираща регистрация в нашия онлайн магазин получавате 30% отстъпка:

Вижте също…