Категория: Здраве
Ползите от органичния йод. Защо е по-добър от минерала?

Черно-сиви кристали с метален блясък – така изглежда минералният неорганичен йод (калиев йодид) в естественото си състояние, а неговият 5% алкохолен разтвор от аптеката е добре познат на всички от детството. Но дали йодът е напълно безопасен за тялото?

Органичен и неорганичен йод. Каква е разликата?

Както органичният, така и неорганичният (минерален) йод са от голямо значение за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Но по своя химичен състав и структура те са коренно различни.

  • Неорганичният или минерален йод (алкохолен разтвор на йод, калиев и натриев йодиди и др.) е изключително активно вещество, което не е свързано с нито една органична молекула.
    Предозирането на калиев йодид (KI), който не е свързан с органични молекули, може да причини:

– Много странични ефекти от стомашно-чревния тракт и нервната система;

– Нарушения на сърдечния ритъм;

– Токсичен ефект, особено при деца, възрастни хора, бременни жени;

– Алергични реакции;

Симптомите на предозиране с йодиди са много остри и изискват спешна медицинска помощ.

  • Органичният йод е йод, който е в химическа връзка с всяко органично вещество (захари, полизахариди, аминокиселини).

Просто казано, той вече е адаптиран от природата за нашето тяло.

Органичният йод не се абсорбира веднага в стомашно-чревния тракт – за усвояването му са необходими чернодробни ензими, а излишъкът е напълно безопасен за организма и се отделя по естествен път.

Ето защо използването на богати на йод водорасли в големи количества няма отрицателен ефект върху организма. Това е доказано от опита на японците и исландците, които последователно включват тези водорасли в диетата си от стотици години.

Освен това органичният йод се абсорбира много по-добре от неорганичния и има няколко предимства:

– Няма странични ефекти.

– Предозирането е невъзможно, излишъкът се отделя без негативни последици

– Безопасен, дори открит в майчиното мляко – човешкото тяло е запознато с органичния йод от самото раждане

– Радиопротектор, детоксикатор

– Органичният йод се намира в големи количества в кафявите водорасли водорасли и фукус.

По този начин органичният йод се усвоява по-лесно и по-бързо от неорганичния йод. Той има по-висока степен на бионаличност, следователно използването на такъв йод е по-полезно.

Органичният йод, като най-биодостъпният за човешкото тяло, е обект на много научни статии. На тяхна основа всъщност се появи терминът „органичен йод“, което показва, че този йод е естествен, естествен. Той се запазва перфектно в продуктите, не се изпарява, за разлика от неорганичните и при достатъчна консумация осигурява гладкото функциониране на щитовидната жлеза.

Той от своя страна произвежда основните „енергизатори” на нашето тяло, хормони – тироксин (T 4 ) и трийодтиронин (T 3 ), които контролират метаболитните процеси буквално във всяка клетка!

Защо водораслите в естествената им форма не се усвояват на 100%?

Ламинария, водорасли, „морски женшен“ – това кафяво водорасло има много имена, които говорят за ползите от него за хората. Това е най-богатият източник на органичен йод на планетата.

Изглежда, че ето го, идеален източник на животворен микроелемент!

Но не всичко е толкова просто. Нека се върнем към концепцията за бионаличност на хранителните вещества за тялото. И тук възниква страхотна бариера – плътна целулозна стена от клетки от водорасли. За да стигнете до ценното съдържание на растението, то трябва да бъде разделено. За съжаление, нашето тяло не е в състояние да направи това: човек просто няма необходимите ензими за това.

Ето защо, когато ядете морски водорасли, например под формата на салата, процентът на усвояемост на огромен набор от полезни вещества е само 10-15% (според Руската академия на медицинските науки, Москва).

Как да извлечем максимума от яденето на водорасли?

Проблемът с получаването на ценното съдържание на клетката за водорасли е решен преди 15 години. През 2005 г. NPO BIT разработи технология за извличане на полезни вещества от клетките на водораслите, без да се разцепва плътната им стена.

Тези проучвания бяха продължени през 2020 г. Направена е следващата стъпка – патентована е уникална техника за разцепване на клетъчната стена на водораслите с помощта на специални ензими.

Този подход позволи да се получи полезно съдържание не само на самата клетка, но и да се извлекат ценни вещества от нейната обвивка. Благодарение на тази технология получихме хранителен продукт от кафяви водорасли под формата на лесно смилаем гел с висока концентрация на хранителни вещества и органичен йод. Бионаличността му е повече от 90%, а всички ценни вещества се усвояват бързо на клетъчно ниво.

Продуктите, базирани на тази технология, се произвеждат под марката Vertera (Werther), която можете да намерите в нашия каталог.

Сред тях са храненето с водорасли PRO-MAX , регенеративните коктейли за детоксикация Smart Cocktail с огромно количество полезни вещества и уникалните продукти Smart Start на базата на хидролизати от водорасли с комплекс от 5 мощни естествени имунокоректора.

Споделете:

С безплатна и неангажираща регистрация в нашия онлайн магазин получавате 30% отстъпка:

Вижте също…