Категория: Здраве
Органичен йод за здравето на щитовидната жлеза и за цялостно укрепване на организма

Човекът е една голяма и изключително сложна система, в която недостигът даже и на само един микроелемент може да предизвика дисбаланс на целия организъм. Един от тези елементи е йодът. Той е основен микроелемент, което означава, че всяка клетка на всяко човешко същество, се нуждае от него.

Тялото ни не произвежда самостоятелно йод и той може да бъде набавен само от храната. Но не всички храни са богати на йод, затова небалансираното хранене може да доведе до йоден дефицит – един от най-разпространените проблеми на съвремието.

 

Защо ни е необходим йод?

Йодът отговаря за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и синтезираните от нея хормони, репродуктивното здраве и активността на имунната система.

По-голямата част от наличния в човешкото тяло йод се складира в щитовидната жлеза, която от своя страна е отговорна за правилното осъществяване на редица метаболитни процеси в организма. Участва в процесите на терморегулация, телесното тегло, сърдечната честота и кръвното налягане, енергийния баланс, мозъчната и половата активност.

Йодът има и други физиологични функции в организма. Например има отношение към имунния отговор и оказва благоприятен ефект при фиброкистозна болест на гърдите.

Според д-р Дейвид Браунстайн, оптималното функциониране на всички жлези на организма  зависи от достатъчното ниво на йод. Проучванията при животни са показали проблеми с надбъбречните жлези, тимусната жлеза, яйчниците, хипоталамо-хипофизната ос, както и с цялата ендокринна система при  недостиг на йод.

Дефицитът на йод води до дисбаланс на хормоналната система, оказва неблагоприятни ефекти върху растежа и развитието и е сред най-честите причини за предотвратима умствена изостаналост в света. Недостигът на йод по време на бременността и в ранното детство може да доведе до необратими последици.

 

Набавяме ли си достатъчно йод от храната, която приемаме?

За съжаление, недостигът на йод сред населението в  света днес има пандемично разпространение. В редица държави по света, включително и в България не можем да си набавим достатъчно йод от естествената храна, която консумираме. Съвременните земеделски технологии са довели до недостиг на йод и други минерали в почвата. В резултат на това растенията, които се отглеждат  върху почва, бедна на йод, също имат недостиг на йод в състава си.

Някои видове диети, както и определени фактори от начина на живот също могат да доведат до дефицит на йод.

Най-често изложени на риск са вегетарианците и хората, които не консумират морски дарове или сол. Застрашени са също хората, които често ядат храни, които намаляват усвояването на йод от храната. Примери за такива храни са: соя и соеви продукти; скорбяла (хляб, тестени изделия, и т.н.), зеле, броколи, карфиол, сладки картофи, праскови, ягоди, фъстъци, репички, рапично олио и други.

Според Лин Фарроу, автор на книгата „Кризата на йода“, популярното схващане, че консумацията на рафинирана йодирана сол е достатъчна, за да се посрещнат нашите ежедневни нужди, не винаги е валидно. Според проучвания Фароу и Дейвид Браунщайн, не винаги се усвоява цялото количество от приемания със солта йод. От друга страна някои заболявания като хипертония изискват ограничаване приема на сол в храната, което също поставя човек в риск от йоден дефицит.

 

Дозировка на йода и оптимална дневна доза

 

Световната здравна организация признава, че дефицитът  на йод е водеща причина за предотвратима умствена изостаналост и на проблеми със щитовдината жлеза. Недостигът  на йод се счита за важен проблем за общественото здраве в 129 страни, и до 72% от населението на света страда от заболявания, свързани с недостиг на йод.

Препоръчителният дневен прием на йод е 150 мкг (150 микрограма е еквивалентно на 0,15 мг). Тази препоръка се отнася за минимума йод, необходим на щитовидната жлеза, за да се предотврати появата на  гуша. Изискванията на другите органи не са взети под внимание при това изчисление. Например в Япония, нация, която се смята за една от най-умните и здравословни нации в света, ежедневният прием на органичен йод е доста по-висок.

Борбата с йодния дефицит трябва да започне с повишено внимание – с малки дози, за да се сведат до минимум симптомите на детоксикация. След което, ежедневният прием на йод може да се увеличава постепенно, като се има предвид, че максималната толерирана доза е от порядъка на 1100 микрограма за мъже и жени над 19 години (препоръка на Food and Nutrition Board (Institute of Medicine, National Academy of Sciences)). Препоръчва се консултация с лекар преди прием на йод и храни, богати на йод при високи ежедневни дози,  противопоказание към йод, при повишена чувствителност към йод, в случаи на проблеми с бъбреци и щитовидната жлеза, а също така при бременност и кърмене.

 

5 Основни симптоми при дефицит на йод

Практически е невъзможно сами да си определим дефицита на йод. Но ако се вслушаме в организма си, можем да забележим редица признаци, които в една или в друга степен ни подсказват, че има проблем с нивото на йод.

Основните симптоми, свързани с развитието на йоден дефицит, които може да се наблюдават са:

 1. Гадене, световъртеж, припадъци.
 2. От лошо настроение до депресия.
 3. Проблеми с когнитивните функции.
 4. Отоците и наднорменото тегло се срещат често в списъка от симптоми на йоден дефицит.
 5. Отслабен имунитет.

 

Тайната на дълголетието и доброто здраве – органичен йод

Най-възрастният жив човек – Кане Танака – е жителка на страната на изгряващото слънце, „безсмъртните жени“ и правилното хранене. Сега тя е на 118 години. Тя вижда тайната на дълголетието си в собственото си семейство, здравословния сън и балансираното хранене.

Основната характеристика на японската диета са различни видове морски дарове, включително водорасли, които са истинска съкровищница на полезни микроелементи и най-важното – органичен йод. Япония е държава-шампион в използването на органичен йод. В японската кухня ежедневно присъстват морски храни, които са богати на йод. Това осигурява достатъчна консумация на този микроелемент при японците, което по естествен начин оказва влияние на здравето на цялата нация.

 

С какво се различава органичният йод от неорганичният

Йодът се нарича органичен, което се свързва с органични вещества. В тази форма той е познат на нашето тяло и се усвоява лесно. Напротив, неорганичният йод е този, който не е свързан с органични вещества.

Ползи от органичния йод:

 • Необходим за синтеза на тиреоидни хормони;
 • Тялото „приема“ толкова органичен йод, колкото му е необходимо;
 • Премахва радионуклиди, соли на тежки метали;
 • Съдържа се в големи количества в кафяви водорасли (ламинария, фукус).
 • Излишъкът от органичен йод се отделя лесно и без последствия от организма.

Вертера гел помага за осигуряване на органичен йод в организма

Основният компонент на гел „Вертера“ е ламинарията – богати на йод кафяви морски водорасли

Ламинарията притежава общи възстановяващи свойства за поддържане функциите на организма: осигурява необходимото количество йод за физиологичните обменни процеси, укрепва имунитета.

Йодът от растения (например, морски водорасли и крес-салата) и морска риба може лесно да се метаболизира. Поради това Вертера гел, основен компонент на който са кафявите морски водорасли, може да стане отличен източник на естествен йод.

Кафявите морски водорасли се препоръчват като дългосрочна хранителна добавка главно за функцията на щитовидната жлеза.  В една лъжица (20гр.) от гела се съдържа 150 мкг. йод.

Освен че с помощта му се отстранява дефицитът на йод, той спомага още за:

 • Изчистване от шлаки и токсини на всички нива;
 • Изчиства и възстановява съдовата система и облекчава работата на сърцето;
 • Възстановява работата на стомашно-чревния тракт;
 • Неутрализира излишните свободни радикали;
 • Съдейства за клетъчното хранене. 
Споделете:

С безплатна и неангажираща регистрация в нашия онлайн магазин получавате 30% отстъпка:

Вижте също…