Категория: Ламинария
Най-древното растение във водата – ЛАМИНАРИЯ

Най-древните растения, успели да преживеят всички природни катаклизми на нашата планета и процеса на еволюцията са водораслите. Най-приспособимите представители са кафявите водорасли Ламинария.

Тя е използвана в козметиката, медицината и кулинарията. Във всекидневния живот я наричат морско зеле, макар, че малко прилича на познатия зеленчук. Дългите до 12 метра зелено-кафяви листа образуват цели гъсталаци в неспокойните крайбрежни води на Северното полукълбо. От незапомнени времена тя се използва в храненето и медицината на народите живеещи в близост до моретата и океаните. Древните хора са считали, че тя подмладява тялото и удължава живота. Днес уникалните свойства на ламинарията са потвърдени от многочислени изследвания. От какво е предизвикана тази популярност?

История на използването на ламинарията:

Морското зеле още от древни времена е използвано от жителите на северните морски страни – Япония, Корея, Китай, като лекарска култура. Древна шумерска легенда разказва, че цар Гилгамеш преди 5 хиляди години търсел под водата целебната трева на безсмъртието. В края на своя живот той я е намерил, но не е съумял да я съхрани за потомците си.

Китайският лекар Сун Си-мао в 7 век в своя фундаментален труд препоръчвал да се лекува с ламинария заболяването на щитовидната жлеза – гуша. Император Канси от Манчужойската династия бил обезпокоен от зачестилите случай на заболявания на щитовидната жлеза. Съгласно препоръките на китайски лекари той заповядал всеки жител да консумира ежегодно 5 фунта (кг) морско зеле. Изпълнението на тази заповед и организирането на доставката било за сметка на държавната хазна за цялата Китайска империя.

Ламинарията била внасяна в някои райони на Туркестан, където местните лекари ,,хакими“ лекували това заболяване. Произведени от захарната ламинария отвари били използвани за лечение на чревни заболявания в Полинезия. Жителите на крайбрежните тихоокеански области в Южна Америка използвали настойки и отвари от ламинария за лечение на щитовидната жлеза.

Още от 12 век в приморските страни Франция, Ирландия, Норвегия и Шотландия за лечение и профилактика на щитовидната жлеза са приемали морско зеле. Макар, че за полезните вещества на ламинарията човечеството е разбрало чак в началото на 19 век, когато френския химик Бернард Куртуа за първи път намерил в състава на морските водорасли йод и го е отделил. От тогава, благодарение на това откритие в Япония получават йод от водорасли.

Ламинарията е първото морско растение, което човек започва да употребява за храна. Ястията от Ламинария били известни на древните римляни и британци. Сега ежедневно се предлагат тези ястия в обедното меню на страните от Европа и Югоизточна Азия. В Япония има повече от 300 блюда от морско зеле. Количеството разнообразни ястия с водорасли се равнява на количеството разнообразие на ястия от картофи. Изсушеното морско зеле ,,кобу“ е важен отрасъл от износа на Япония. Самото му име означава-радвам се, веселя се.

Кой и как добива ламинария?

Водещи страни по отглеждане на кафяви водорасли несъмнено се явяват Япония, Китай, Южна и Северна Корея. В тези страни ламинарията се отглежда в промишлени мащаби с използването на различни видове мелиоративно строителство. Първите експерименти за отглеждане на японска ламинария са случайно включени през 1920-те години в Жълто море. Сега в Китай от плантациите се добива ежегодно повече от 1,4 млн. тона морско зеле. От 1962 г. в Северна Корея започнали да добиват ламинария съвсем успешно. Също така в последно време успешно се култивира ламинария и в Япония, където до 1970 г. я добивали от естествен растеж.

В настоящето, първенството по добив и преработка на морско зеле принадлежи на Япония. Практически по целия северен бряг на страната, островите Хокайдо и Хонсю се използват за развъждане на ламинария. Площта на ламинариевите плантации в крайбрежните води на остров Хокайдо съставляват 1700 хектара. Тук ламинариюта е любима добавка към ястията и основа за деликатеси, добавя се към супи и различни салати.

Ежедневно японците употребяват в храната си няколко десетки тона морско зеле. Отсъствието на заболявания на щитовидната жлеза, скрофулоза инфекция на лимфните съдове при деца и намаляване на нервни заболявания, учените свързват с консумацията на тези уникални водорасли.

Доказано е, че ламинарията съдържа целия комплекс вещества, необходими за въстановяването на здравето след различни екстремни въздействия, особенно след радиоактивни облъчвания и отравяне с тежки метали. В Русия търговско значение имат 2 основни вида ламинария- захарна ламинария, отглеждана по северните брегове на Русия и японската ламинария, отглеждана по далекоизточните брегове. В студените морета на дълбочина 5-9 метра може да се намери цяла гора от водорасли. В Бяло море се добиват водорасли до бреговете на Соловецките острови. Тук те растат в екологично чиста среда. Бяло море се отличава от другите морета, заради почти целогодишното му покритие с лед и отсъствието на вредни, нефто-газодобивни производства. Затова беломорската диворастяща ламинария се цени особено високо.

Тя се добива само ръчно, за да не се нарушава повърхността на морското дъно и така да се застраши популацията на водораслите. Прибирането на реколтата започва през юни и продължава до септември. Най-ценни са три-четири годишните водорасли, защото в тях е събран максимален брой хранителни вещества и се съдържа по-малко течност.

Алтернативно използване на водораслите

Ламинарията отдавна се препоръчва в областта на козметиката, като едно от най-добрите природни средства за съхранение на младостта и красотата. Тези водорасли се наричат морски аналог на женшена. Много световни брандове като Vertera и Voya пускат козметични продукти на нейна основа, а в козметичните салони процедурите с ламинария са най-търсените. Иползването на тези водорасли може лесно да стане и в домашни условия.

Вертера е най- бързо растящата компания в сегмента, в който се развива.

Нейната история започва през 2005г., благодарение на Анатолий Хитров, когато за първи път в света е била създадена уникална биотехнология, позволяваща да се разкъса мембраната на клетката на водораслите ламинария в гелообразен вид. В клетъчния състав на ламинарията са съхранени молекулярните връзки на множество полезни природни вещества. Също така химичният състав на клетката на ламинария е еднакъв с този на кръвната плазма на човека, което помага почти пълното усвояване на продукта до 93%. Vertera gel с сертифициран, като специализиран хранителен продукт за лечебно диетично хранене. Той е цялостен продукт и това е главното му преимущество. Той няма нищо общо с БАД (биологично-активни добавки) или лекарства.

Vertera gel е напълно натурален, ефективен и безопосен за здравето.

Научните разработки за този уникален продукт ни водят назад в миналото, преди повече от 40 години. Именно тогава световноизвестният днес професор Виталий Корзун изследва природното действие на морските водорасли. Едва през 2005г. се обединяват научните изследвания и високите технологии и е основано НПО ,,Биомедицински иновационни технологии и започва производството на продукта от кафяви морски водорасли-ламинария. Това е жива храна, благодарение на която нашият организъм получава комплекс от жизнено необходими вещества. Състава на компонентите на продукта съответства на еволюционно закрепения в генотипа на организма код на органичните и минералните съединения.

За да поръчате гел от ламинария с 30% отстъпка и безплатна неангажираща регистрация посетете онлайн магазина, като кликнете на бутона по-долу.

Източник: руската преса ГОСТ журнал и ,,Комсомольская правда“.

Споделете:

С безплатна и неангажираща регистрация в нашия онлайн магазин получавате 30% отстъпка:

Вижте също…

Vertera GEL Лиофилизат

Vertera GEL Лиофилизат

Лиофилизиран гел от ламинария, произведен по биотехнология от ново поколение Plasma technology