Ламинария и фукус. Как водораслите са полезни за сърцето и кръвоносните съдове?

Световната здравна организация показва, че първото място (16%) сред основните причини за смъртта в продължение на няколко десетилетия е заето от сърдечносъдови заболявания. Как да се предпазите от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове? Как полезни вещества от кафяви морски водорасли могат да помогнат в това?

Защо японците живеят дълго време или какво става с водораслите?

Жители на японския остров Окинава – притежатели на световни рекорди по продължителност на живота. На стела, която посреща гостите на острова, са гравирани следните думи:

„На 70 все още сте дете, на 80 години сте млад мъж и ако на 90 вашите предци ви се обадят да се присъедините към тях, помолете ги да изчакате, докато навършите 100 … но дори и тогава пак ще мислите.“

Информация за записите за дълголетие на жителите на Япония се превърна в световно усещане през 70-те години на миналия век, и привлече много изследователи на острова. Почти всяко ястие на островитяните се оказа това, което самите те наричаха „kusuymun“, преведено като „медицинска храна“, а именно няколко вида водорасли. Ламинария се откроява особено сред тях.

Защо кафявите водорасли могат да се наричат морска аптека?

Получените данни породиха задълбочено проучване на биологичните и химични свойства на ламинарияра и фукуса, както и характеристиките на ефектите на биоактивните им вещества върху човешкото тяло.

Кафявите водорасли имат уникален набор от макро- и микроелементи, витамини, антиоксиданти, полифеноли, основни аминокиселини, омега-3, -6 и -9 мастни киселини. Това е уникален хранителен и излекуващ комплекс не само за сърдечно-съдовата система, но и за всяка клетка на тялото!

Този състав на кафявите водорасли действа като „интелигентна аптека“, която дава на организма тези полезни вещества, от които отчаяно се нуждае в момента.

Ползи от водораслите за сърцето

Ендокринолозите и кардиолозите имат любима поговорка: „когато щитовидната жлеза говори, сърцето слуша“.

Кафявите водорасли са богати на йод – ключов елемент в процеса на производство от щитовидната жлеза на хормоните тиреоксин (Т4) и трийодтиронин (Т3).

При тиреотоксикоза, когато щитовидната жлеза произвежда излишък от хормони Т4 и Т3, човек изпитва сърцебиене, аритмии, и повишаване на кръвното налягане.

При хипотиреоидизъм, когато количеството хормони не е достатъчно, сърцето звучи заглушено, пулсът намалява до 50-30 удара в минута, слабост и замаяност, понякога, водят до припадък.

Хроничният хипотиреоидизъм често причинява дистрофични процеси в сърцето. Основният ни орган страда, не получавайки необходимото енергоснабдяване.

В повечето региони, отдалечени от морето, хипотиреоидизмът е най-често срещаният – с други думи, липса на производство на тиреоиден хормон поради недостиг на йод. Ламинария, лидерът в съдържанието на органичен йод, и фукус, богат на този микроелемент – това е истинско спасение за всеки, който се грижи за здравето на сърцето.

 

Ползите от водораслите за кръвоносните съдове

Ламинария съдържа почти 150 пъти повече йод от всички други зеленчуци, а само 10 грама фукус – колкото 11 килограма от ескадрата!

Това е йод в комбинация с полизахарид фукоидан и алгинови киселини, които водорасли са богати на, това представлява мощен естествен комплекс за подхранване и възстановяване на слоя облицовка на съдовете отвътре (ендотел), увеличаване на еластичността на капилярите и анти-холестерол ефект.

Защо влиянието на водораслите върху ендотела е толкова важно?

Факт е, че помага на организма да контролира степента на вискозитет на кръвта и да регулира кръвното налягане. Най-важната му функция е да предотврати появата на кръвни съсиреци.

Когато ендотелиумът е повреден или изтънен, свободният поток на кръв се нарушава в тази част на съда. Има един вид „снежна топка“ на тромбоцитите и фибрините, които са залепени заедно. Съсирекът им се прикяга към неравномерността на вътрешната стена на съда и постепенно се увеличава. Така се получава кръвен съсирек.

Полезните свойства на ламинарията помагат да се избегне появата на холестеролни плаки в съдовете. Това водорасли се използва за профилактика и допълнително терапевтично средство за артеросклероза, официално медицински одобрен. Излишният холестерол престава да се отлага по стените на кръвоносните съдове и се отделя от тялото. Също така ламинарията съдържа в състава си ламин, сред полезните свойства на които е способността за нормализиране на кръвното налягане.

В едно от научните изследвания плъховете получиха диета с високо съдържание на холестерол и мазнини в продължение на 8 седмици, но в същото време тя се състоя от 10% от сушените водорасли. Допълнителни проучвания потвърждават, че общите нива на холестерола при плъхове намалява с 40%.

Продукти на базата на водорасли, използващи патентована технология

Водораслите – потвърдени от японците – са уникален източник на здраве и дълголетие.

Но за да извлечете максимума от келпа, и трябва да го използвате в „японски“ мащаб! Факт е, че в накъсана или изсушена форма, тя се абсорбира от само 15% – човек няма ензими, които могат да разграждат гъстата целулозна обвивка на водораслите, която предпазва растението в морска вода.

Клетките с ценно съдържание са под надеждна защита – как да го преодолеем и да получим максимума от ценни вещества за тялото?

Тук съвременните технологии за обработка на водорасли идват на помощ. Патентованата технология ви позволява да разделите гъстата стена от морски водорасли и да извлечете цялото богатство от хранителни вещества. Полученото ценно съдържание в гел форма става в основата на храненето на водораслите от Vertera.

Здравословен органичен йод и повече от 140 витамини, минерали, микро- и макронутриенти стават достъпни за всяка клетка на тялото ви – в края на краищата, в гел форма те се абсорбират от 90%!

Ползите за сърцето и кръвоносните съдове са клинично доказани.

Продуктите от водорасли vertera са клинично тествани. Тези проучвания и приближения потвърждават ефективността на Vertera Gel и AngioLive PRO-MAX.

  • Вертера Гел. Специализиран хранителен продукт от диетично терапевтично хранене от келп. За храненето на пациенти с хронична коронарна болест на сърцето и хиперлипопротеинемия. Сертификатът за държавна регистрация на продукта можете да намерите тук вътре.
  • АнгиоЛив ПРО-МАКС. Специализиран продукт от диетично терапевтично и диетично превантивно хранене от келп и фукус с гроздов екстракт. Сертификатът за държавна регистрация на продукта можете да намерите тук вътре. 

 

Всички ползи от водораслите са в продуктите на Vertera!

Споделете:

С безплатна и неангажираща регистрация в нашия онлайн магазин получавате 30% отстъпка:

Вижте също…