Категория: Здраве
Кръвоносни съдове след COVID-19. Как да възстановят здравето си?

В интервю за радио Sputnik известният общопрактикуващ лекар Георги Сапего отбеляза , че няма специални лекарства за възстановяване на кръвоносните съдове след коронавирус – правилното хранене е много по-важно. За това как трябва да бъде – в нашия материал.

При атака сърцето и кръвоносните съдове

Сред усложненията след COVID едно от първите места заема тромбозата. Това съобщи още през май шефът на Федералната медико-биологична агенция Вероника Скворцова.

Днес третата вълна на коронавирус е официално призната. Това означава, че е време да започнете да мислите за здравето си и да предпазите кръвоносните си съдове от усложнения, причинени от COVID-19.

Кратък „кръвен съсирек се отдели“ вече е тъжна последица. И каква е причината за това?

Откъде възниква тромбът?

Ендотелните клетки , които покриват нашите кръвоносни съдове отвътре, помагат на тялото да контролира степента на вискозитет на кръвта и да регулира кръвното налягане. Тромбът е кръвен съсирек, който се появява в местата на увреждане, „счупване“ на ендотелния слой.

На тези места се нарушава свободният кръвен поток и тромбоцитите и фибрините се „слепват“ заедно. Полученият съсирек се придържа към стената на съда, което е неравномерно поради увреждане и постепенно се увеличава. Ето как се появява тромб.

С течение на времето, достигайки определен размер, той може да се откъсне и да блокира притока на кръв към мозъка, белите дробове или други важни органи. Резултатът е смърт.

Защо има толкова много кръвни съсиреци при коронавирус?

Изследователите предполагат , че този резултат е следствие от комплекс от причини:

След коронавируса ендотелиумът се „счупва”, облицовайки съдовете отвътре и предотвратявайки появата на кръвни съсиреци.
Поради прехвърленото заболяване вискозитетът на кръвта се променя.
Човек по време на заболяване не се движи много – луменът на съдовете се стеснява, притока на кръв се влошава, рискът от образуване на кръвни съсиреци се увеличава.
По този начин ролята на ендотела за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци е много голяма. За да се предотвратят усложнения след преболедуване от коронавирус, ендотелиумът трябва да се укрепи и да се следи здравето му – в края на краищата вашето здраве и живот зависят от това.

Как да следим кръвоносните съдове след коронавирус?

Основните фактори, които ще помогнат за възстановяване на съдовото здраве след коронавирус, са здравословният начин на живот и правилното хранене. По отношение на първото всичко е ясно: поне това е спирането на тютюнопушенето и алкохола, които влияят негативно на сърдечно-съдовата система. И какво означава „правилно хранене“ за кръвоносните съдове?

„Няма специални лекарства за възстановяване на кръвоносните съдове. По-добре е да се храните разнообразно с пет порции зеленчуци и плодове на ден, за да предотвратите дефицита на витамини.

Г. Сапего, общопрактикуващ лекар в интервю за Радио Спутник

Освен изобилието от зеленчуци и плодове, в диетата могат да се включат терапевтични и профилактични продукти – източници на хранителни вещества, които поддържат здравето на ендотелния слой на венозните съдове.

Например, като AngioLive PRO-MAX. Това е естествен хранителен продукт от морски водорасли с екстракт от грозде. Попълва дефицита на основни вещества, подобрява качеството на кръвта и укрепва ендотелните клетки. Освен това AngioLivePRO-MAX е идеален за поддържане на резултата след прием на венотонични лекарства.

Споделете:

С безплатна и неангажираща регистрация в нашия онлайн магазин получавате 30% отстъпка:

Вижте също…