Келп за деца: как морските водорасли са полезни за вашето дете?

„Шок!

Най-полезният продукт за децата беше открит на дъното на морето!“ – така ще изглеждат заглавията във вестниците, когато журналистите разберат тази статия в кавички.

Междувременно тази ценна информация е само за читателите на този блог: разказваме ви всичко за ползите от водорасли за деца, разберете на каква възраст детето може да яде водорасли и търсим начини да ги направим вкусни.

Ламинария – какво е това все пак?

Ламинария е най-изследваното от човека водорасло, източник на жизненоважни вещества, витамини, макро- и микроелементи. Наричат ​​го „морско зеле“, въпреки че растението от водорасли не е конкурент по отношение на полезността: водораслите съдържат 2 пъти повече фосфор, 11 пъти повече магнезий, 16 пъти повече желязо и 40 пъти повече натрий. А в келпа има повече от сто витамини, минерали и ценни биоактивни вещества!

Защо толкова много? Просто е – за разлика от растенията на сушата, които се хранят от земята, водораслите нямат корени. Вместо това те натрупват ценни вещества директно от морската вода.

Какво трябва да знаете за водораслите?

  • Съдържа много органичен йод, който е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.
  • Келпът съдържа ванадий, минерал, понижаващ холестерола, и силиций, който е необходим за синтеза на колаген, структурен протеин на човешкото тяло.
  • Съдържа много ценни полизахариди – алгинат, фукоидан, ламинаран и манитол, които се използват във фармацевтиката, медицината и хранително-вкусовата промишленост.
  • Съставът на микроелементите в келпа е подобен на състава на човешката кръвна плазма, което показва нашата еволюционна връзка с морето.

Защо водораслите са полезни за децата?

Експерт диетолог Наталия Пахолюк: „Ламинария е естествена суперхрана. И което е особено важно, той е подходящ за употреба от деца“, отбелязва експертът по прочистващо хранене, натуропат, детокс треньор Наталия Пахолюк. „Келпът съдържа огромно количество микроелементи, калций, сяра, натрий, фосфор, магнезий, лецитин, фибри, фолиева и аскорбинова киселини, бета-каротин, желязо, витамини B, A, PP, полизахариди и мастни киселини. Келпът има нисък гликемичен индекс, идеално помага за запълване на всички дефицити, което е особено полезно за децата и техния растящ организъм.”

В допълнение към богатството от полезни вещества, има няколко други причини, поради които водораслите са полезни за децата:

— Натурални. Всички полезни вещества в келпа са с естествен произход – те са естествени и по-ефективно укрепват организма, което е особено важно за деца. За сравнение, витамините в таблетки се усвояват само наполовина.

— Безопасност. Преди всичко , това се отнася за йод. Във водораслите се намира в комбинация с полизахариди или аминокиселини – точно както в кърмата. Този вид йод се нарича органичен: тялото приема толкова, колкото му е необходимо, останалото се отделя по естествен път. Йодът в таблетките, напротив, не е свързан с органични вещества – при висока консумация може да има предозиране със сериозни симптоми.

На каква възраст може да се дава водорасло на децата?

Бебешка храна с водорасли

Келп за деца се въвежда в диетата след захранване на бебето с пюрета. Експертите не препоръчват да правите това по-рано, тъй като микрофлората на храносмилателната система все още не е напълно изградена. Ако водораслите се появят на масата на вашето дете за първи път, наблюдавайте реакцията на тялото му в продължение на няколко дни – диарията или други храносмилателни проблеми ще покажат, че трябва да се намали  редовната консумация на водорасли. Що се отнася до по-големите деца, няма ограничения за употребата на морски водорасли.

Ползите от водорасли за малко дете се потвърждават от „Програма за оптимизиране на храненето на деца от 1 до 3 години в Руската федерация” от FGAU „Национален медицински изследователски център за детско здраве” Министерството на здравеопазването на Русия. 

Всеки според вкуса си

Морското зеле е добро за деца, в това няма съмнение. Но с вкуса и мириса всичко е сложно.

Вкусът на водораслите е специфичен поради високото съдържание на йод, а миризмата се дължи на наличието на сяра в морските водорасли (сероводород). 

Как да ги премахнете?

Има най-малко 2 опции.

Сушени водорасли

1. Изсушени водорасли. Смелете ги на прах и добавете към всяко ястие.

Плюсове:
• Лесно и удобно: чаена лъжичка на супа, основно ястие или салата – и готово.
• Въпреки че миризмата и вкусът се запазват, те са невидими в такива количества. Почти.
• Ниска цена.

Недостатъци:
• Лоша смилаемост. Ламинарията има плътна целулозно-пектинова обвивка, която нашите черва не могат да разградят. Поради това тялото не може да получи всички полезни вещества от клетката на водораслите: тяхната усвояемост остава около 10-15%. И това е проблем не само с праха, но и с настърганите салати.

Салата с водорасли

2. Готова салата в супермаркета

Плюсове:
• Специфичният мирис и вкус в готовите салати в повечето случаи липсват.
• Достъпна цена.

Недостатъци:
• За да се скрие миризмата и вкуса на водорасли, оцетът и марината се добавят към готовите салати и консерви – това е вреден за стомаха на детето.
• Няма достатъчно йод. За да получите дневната нужда (това е 150 mcg за възрастни, 120 mcg за деца), ще трябва да ядете от 350 грама до 2,5 кг. 

• Смилаемост. За проблема с плътната обвивка – вижте по-горе.

Умножете ползата по 10

Възможно ли е по някакъв начин да се реши проблемът с ниската смилаемост на водораслите? 

Да, ако го консумирате под формата на хидролизат – тоест с предварително разцепена клетъчна менмбрана на Ламинарията. 

В тази форма той лесно се усвоява от организма: благодарение на тази технология нивото на смилаемост на неговите хранителни вещества достига 90%. В сравнение с 10-15% от непреработени водорасли, хидролизатът се усвоява 10 пъти по-добре!

Хидролизатът на водораслите е водоразтворим гел, в чист вид полезната цитоплазма на клетките на водораслите. Ако го смесите с натурално плодово пюре, получавате отлична бебешка храна – много здравословен йод и витамини от водорасли, без захар и с отличен вкус!

Така получаваме 3-тия метод погрижете се за здравето на детето и осигурете на растящия му организъм йод и необходимите витамини.

Бебешка храна „Умно дете“

3. Бебешка храна “Умно дете”

Плюсове:

  • Напълно готов за употреба, 100% натурален състав
  • Максимална усвояемост: на базата на хидролизат от водорасли
  • Всяко саше съдържа дневната нужда от йод, много основни витамини и минерали
  • Децата харесват: 3 вкуса на зрели плодове, без специфичната миризма на водорасли
  • Удобно: торбичките са винаги под ръка – сред природата, на разходка, на училище, след спорт
  • Бебешката храна „Smart Kid®” е получила експертно мнение от Федералната държавна бюджетна институция „Федерален изследователски център по хранене и биотехнологии” и е официално регистрирана в Русия , Европейския съюз, Турция , Изрел , Република Македония и други страни.

От малко научете детето си да обича продуктите с водорасли. Благодарение на ползите си, тя ще поддържа здравето му през целия му живот!

Източник : eva.ru

Ключови думи водорасли, ламинария, келп, деца

https://eva.ru/deti/laminariya-dlya-detej–chem-vodorosli-polezny-vashemu-rebenku-

Споделете:

С безплатна и неангажираща регистрация в нашия онлайн магазин получавате 30% отстъпка:

Вижте също…