Категория: Ламинария
Какво е Ламинария?

Ламинария (Laminaria Japonese)  или морско зеле (келп) е ядливо кафяво морско водорасло, което е било включено в хранителния режим на хората, живеещи близо до морето, от незапомнени времена. Високо ценено в Япония като „комбу“ и  част от традиционната корейска кухня . Расте в студените северни морета, като трудно понася високите температури. Вирее на 10 до 50 метра дълбочина, може да достигне до 30м дължина на талуса (свола). Тези водорасли са отлично приспособени към екстремните условия на своя хабитат (Северният ледовит океан, Бяло море, Архангелските морета и Соловетските острови) За медицински цели се употребяват 4годишни талуси.

Клетката на Ламинарията и човешката плазма са с еднакъв състав.

Ламинарията съдържа:

 • Органични киселини;
 • Полизахариди;
 • Фруктоза;
 • Растителен белтък;
 • Витамини А, В, С, D, Е, B комплекс;
 • 20 аминокиселини, от които 8 незаменими;
 • 28 макро и 43 микро елементи като органичен йод, бром, манган, азот, сяра, фосфор, натрий, желязо, калий, магнезий;
 • Oмега 3, Oмега 6;
 • Фукойдан;
 • Алгинова киселина
 • Много други полезни вещества.

Фукойданът е полизахарид, който може да бъде открит само в клетъчните стени на кафявите морски водорасли. 

Алгиновата киселина е полимер от 2 части, именно тя е виновна за желирането на геловете. Едно от най-ценните качества на тези водорасли в частност Ламинарията е че спомагат за безопасно изхвърляне на тежките метали, токсини и шлака от организма. 

Радионуклеиди като стронций 90 с полуразпад над 28 год.,който остава в костите и от там подлага организма на вътрешна радиация могът да бъдат безопасно детоксикирани. Това водорасло е източник на органичен йод, който предотвратява развитието на заболявания на щитовидната жлеза и помага за постепенното намаляване на излишните килограми

Ламинария извлича от морската вода всички полезни елементи от периодичната система на Менделеев и ги натрупва в количества, които са много по-високи от съдържанието им в сухоземните растения. Някои полезни компоненти на морските водорасли (алгинати, ламинин, фукоидан) изобщо не се срещат в сухоземните растения.

Уникалността на водораслите се дължи и на факта, че техният солеви състав е идентичен със състава на кръвната плазма и тъканната течност на човешкото тяло.

Ламинарията е много богата на фибри, които са в основата на всяка здравословна диета и които обезпечават нормалното функциониране на стомашно — чревния тракт, а оттам и на целия организъм като цяло.

Редовната употреба на ламинария в храненето, обезпечава на организма необходимите витамини и минерали. Морското зеле (ламинария) е още една стъпка към здравослония начин на живот.

Ламинарията е един от сновните продукти в японската, китайската и корейската кухня. У нас водораслите се продават предимно под формата на консервирана салата или сух прах.

Вече може да намерите Ламинария под формата на клетъчен гел от Vertera. Чрез специална обработка, се отваря твърдата клетъчна обвивка на водораслото и се получава еднородна молекулярна маса, като това се получава без химична или термична обработка. По този начин се запазват всички полезни вещества и структурата на клетките, а усвояемостта им в организма е над 90%.

Вертера гел е жив, натурален и специализиран продукт за лечебно-диетично хранене, който изчиства и храни организма на клетъчно ниво, 100% органичен чист продукт, който чисти, храни и поддържа равновесието в нашето тяло без натрупване и без странични ефекти.

Споделете:

С безплатна и неангажираща регистрация в нашия онлайн магазин получавате 30% отстъпка:

Вижте също…

Vertera GEL Лиофилизат

Vertera GEL Лиофилизат

Лиофилизиран гел от ламинария, произведен по биотехнология от ново поколение Plasma technology