Какво да правите, ако детето не се храни добре?

Отказът от храна може да бъде истински проблем в семейство с деца. Как да разберем защо бебето не иска да яде и възможно ли е да принудите тийнейджър да вечеря?

Причините във всеки случай могат да бъдат различни – за тях и за методите за справяне с „бебетата“ ще говорим с експерт.

Винаги можете да наблюдавате как гори огънят, тече водата и как родителите се опитват да нахранят детето си. Защото такива битки между възрастни и деца се случват от поколение на поколение и продължават безкрайно дълго. Но погледнете по-отблизо: дори в идеалните „рекламни“ семейства децата изразяват своето „фи“ по отношение на ястията, представени от техните родители. А какво да кажем за обикновените нас!

Можете да разберете колко важно е доброто хранене за децата, като разгледате педиатричните препоръки. Лекарите дори са разработили специална концепция за програмиране на храненето през първите 1000 дни (1) , според която в периода от зачеването до 2-годишна възраст, на фона на максималния темп на растеж и най-голямата пластичност на метаболитните процеси, се формира човешкото здраве. Разбира се, в бъдеще е необходимо и рационално хранене. Уви, това не може да се обясни на децата – трябват други подходи.

Защо детето яде лошо – и като цяло, колко е необходимо „според нормата“? Какви са последствията от лошия апетит и как да го увеличим? И класическият въпрос: трябва ли да ядете? Колко трябва да яде детето на различна възраст?

С храната човек получава необходимите „строителни“ вещества за растежа, развитието и правилното функциониране на всички органи и системи на тялото. И така, колко трябва да яде едно дете, за да бъде умно, силно и красиво?
Според препоръките на Съюза на педиатрите , бебета на възраст 1-1,5 години трябва да ядат 1000-1200 г на ден, деца под 3 години – 1200-1500 г, докато на едно хранене детето трябва да яде не повече от 300 г. -350 мл.
Освен това, разбира се, тези норми се коригират. Но по въпроса за храненето не е важно количеството, а качеството. С други думи, съдържанието на калории, съотношението на макроелементите, наситеността на храната с витамини, минерали, аминокиселини.

Колко трябва да яде едно дете?

0-12 месеца 110-115 kcal
1-2 години 1200 ккал
2-3 години 1400 kcal
3-7 години 1800 kcal
7-11 години 2100 ккал
11-14 години 2500 момчета, 2300 момичета
14-18 години 2900 – момчета, 2500 – момичета

Не ходете на педиатър – всяка баба ще ви каже, че само със сладко няма да се наситите. Тоест дневната норма се състои от правилно съотношение на протеини, мазнини и въглехидрати, чието количество трябва да се увеличава равномерно с възрастта. Същото важи и за витамините и минералите. Диетата на детето трябва да бъде наситена с калций, магнезий, калий, фосфор, натрий, хлор, цинк, хром, желязо, необходимо е наличието на мед, манган, флуор.

Защо детето не се храни добре?

Колко често възрастните наивно мислят: детето отказва да яде – то просто е непослушно. Но проблемите с храненето могат да се появят още в ранна детска възраст, когато бебето все още не се е научило да „демонстрира характер“.

През първите години от живота проблеми с храненето се срещат при 80% от децата с увреждания и 25% от децата с нормално развитие (3) . Отказът от хранене може да се дължи на някаква патология (например къс френулум на езика), нарушение на стомашно-чревния тракт или в случай на неизправност на други системи на тялото. Но дори и напълно здраво бебе може да откаже храна. Честа причина при кърмачетата е неправилното хранене. Освен това децата понякога започват да ядат по-малко, когато преминават от течни храни към твърди храни или когато консумират прекомерни млечни напитки.

С възрастта психологическите моменти придобиват по-голямо значение: детето е превъзбудено, преуморено – и вече се отвръща от борш, придружавайки отказа с различни изпълнения. И често родителите, без да знаят, изострят ситуацията. Например, те ви принуждават да ядете („Няма да напуснете масата, докато чинията не лъсне!“) Или включват анимационни филми по време на хранене, само за да прокарате няколко лъжици картофено пюре в детето.

Скептиците ще считат някои причини за отказ от хранене при детето като капризи, но детските експерти са убедени, че това е сериозен проблем. Има такъв термин – „селективен апетит“, когато детето може да откаже храна поради нейната консистенция, температура, нюанси на вкус, мирис. И също така различават хранителната неофобия – когато бебето не яде непозната храна.

Защо иначе децата нямат апетит?

Kогато зъбите никнат, стомахът ви боли или тялото ви настива. Не забравяйте за най-баналните фактори: детето е уморено или играе твърде много, той е страстен за нещо или е много горещо – интересът към храната може временно да изчезне.
По-долу ще анализираме причините за отказ от хранене, които всеки родител може да срещне.

  • Неправилно хранене

Неопитните майки не винаги могат правилно да прикрепят бебето към гърдата от първия път. Поради това детето се чувства неудобно да яде, започва да плаче и може да откаже мляко. И родителят уплашен грабва бутилката и сместа. Но когато процесът на хранене се подобри, младата майка често с радост започва да храни бебето си за в бъдеще: с всяко скърцане и дъх тя предлага гърдите си. И това отново може да повлияе на отказа от храна.

Какво да правя? Хранете се при поискване, оставете бебето да регулира продължителността на хранене. И не е нужно да запоявате сместа, от принципа „за да сте сигурни“. И те могат да ви научат как правилно да приложите бебето към гърдите в болницата. Има и много специалисти по кърмене, които предоставят помощ онлайн и у дома.

Е, ще дадем съвет:

Обърнете детето с корема към вас, така че главата и торсът му да са на едно ниво, зърното трябва да е на нивото на носа на бебето, няма нужда да се навежда, самото дете трябва да вземе гърдата, зърното и по-голямата част от ареолата са в устата на детето, устните са обърнати навън – това означава, че всичко е правилно.

Вродената цепнатина на устната и небцето може да причини затруднения при смучене и преглъщане, при дисфагия дъвчената храна не преминава нормално през хранопровода, а при одинофагия е болезнено за детето да преглъща. Редица стомашно-чревни проблеми причиняват болка в корема и съответно отказ от храна. При някои заболявания на дихателната система бебето може да има затруднения с храненето. Има неврологични, метаболитни и други заболявания, които могат да накарат детето да откаже храна.

Всички причини от този вид се обединяват от факта, че детето започва храненето с желание, но в процеса проявява недоволство и отказва храна (3) . Какъв точно е проблемът, трябва да се консултирате с вашия лекар.

  • Селективен апетит

В случая говорим за „капризи“. Децата с селективен апетит не обичат да опитват нови храни, избягват храни, които не харесват като текстура или начин на приготвяне, а диетата им е бедна и еднообразна.
Позната история? В литературата има данни, че този проблем е доста често срещан при деца на възраст 3-10 години, а резултатите от едно европейско проучване показват, че селективен апетит може да се наблюдава при половината от децата на възраст 4-5 години (4) . С течение на времето проблемът може да изчезне, но понякога се налага да чакате доста дълго – дори до няколко години.
И междувременно се отразява на здравето на детето. Затова е по-добре да не разчитате на „може би“, а да се свържете със специалист.

  • Хранителни разстройства

Булимията и анорексията се смятат за „тийнейджърски“ проблеми, със сигурност не за деца. Но дори и в ранна възраст може да се случи – това, което се нарича детска или инфантилна анорексия. Това понякога се случва при преминаване от течна към твърда храна: новата консистенция обърква детето и то спира да яде.

В по-напреднала възраст се свързват психологически моменти: тийнейджърите започват да се сравняват с другите, могат да се обидят от груби коментари от връстници или възрастни и не забравяйте за стереотипните стандарти за красота.

Всичко това в комбинация може да провокира психическо разстройство, което се изразява в неадекватно възприемане на себе си, обсесивно желание за отслабване. В резултат на това детето се отвръща от храната.

  • Последици от лошото хранене при децата

Веднъж детето отказа вечеря или яде лошо почти цяла седмица, тъй като настъпи необичайна топлина – не е страшно. Но ако детето предпочита да „хапе“, постоянно „кълве“ трохи на вечеря или се справя само с вода, това вече е изпълнено с последствия.

Има две основни точки, до които може да доведе постоянното отхвърляне на доброто хранене: отслабване, дефицит на микроелементи и дисбаланс на макроелементи (BJU).
Някои проучвания показват, че учениците имат дефицит на витамини А, С, В1 и В2, липса на калций, а децата в предучилищна възраст също имат дефицит на витамин Е, протеини и общ калориен прием (5).

В резултат на това: детето изостава във физическото развитие, има проблеми с развитието на нови знания, рискът от затлъстяване се увеличава заедно с липсата на активна клетъчна маса, имунитетът отслабва (6) и се развива хронична стресова ситуация в семейство: татко е ядосан, мама е на нервите си, детето е в сълзи.

Разбира се, за да избегнете такива неприятни последици, трябва да се опитате да предотвратите нарушаването на хранителните навици на детето или да вземете мерки навреме, ако проблемът вече е възникнал.

Диетологът Олга Матвеева добавя:

На първо място, проблемът с неправилното хранене е недостигът на критични за развитието на детето вещества. Често висококачествените продукти се заменят с „нежелана“ храна с много изкуствени добавки, захар, бързи въглехидрати. Голямо количество такива продукти в диетата засяга хормоналната система, има постоянни скокове в кръвната захар, които причиняват освобождаването на инсулин. Това често води до смущения в развитието на цялата хормонална система – през последните години диабет тип 2 често се среща при деца. Това е диагноза за цял живот. Резултатът от преяждането е наднорменото тегло. Това е пътят към метаболитни нарушения в бъдеще. Броят на мастните клетки се залага в детството, така че детето с наднормено тегло е възрастен със затлъстяване.

 

Как да увеличите апетита на вашето дете?

Има общи правила, които ще бъдат полезни на почти всяка възраст.

За дете е необходимо правилно да се определи размера на порцията. Бебешката храна е случай, при който повече не означава по-добро. Още на двегодишна възраст, според някои проучвания, детето може да контролира количеството храна, от което се нуждае (7) .

Режимът също е важен: яжте в определени часове, а не когато трябва. Не забравяйте, че това не се отнася за бебета: в техния случай първо трябва да се храните при поискване, по-късно, като правило, се разработва определен график.

Желателно е детето да не яде само – нека родителите станат ярък пример за това как да поглъщате супата и второто. Освен това, така детето ще бъде по-смело в хранителните експерименти с нови продукти. Ако обаче детето категорично вирти носа си от някаква храна, трябва да изберете подходящ заместител: не иска месо – можете да направите кайма и да налепите котлети, не иска мляко – оставете го да пие кисело мляко, той не оцени грис на баба – същото „жито“ ще бъде още по-полезно. Но е важно да се разбере, че хранителното поведение се формира от раждането и всяка възраст има свои собствени „чипове“.

До 1 година

На около 5-7 месеца бебето започва да проявява интерес към масата за „възрастни“. Гърдите на мама не са достатъчни, трябва да опитате нови неща. Ето защо на тази възраст се въвеждат допълнителни храни. Основното е да го правите бавно и според правилата (8).

Поставете детето на обща маса – за да може да види как се хранят останалите от семейството.

Въвеждане на нови продукти, съобразени с възрастта – не започваме с месо!

Спазвайте подходящата степен на смилане: от хомогенизирани, пюрирани храни до „буци“ храни.
И ние не бързаме: ако детето не иска да яде пюре от тиквички, значи е рано. През първата година от живота може да са необходими 5-14 опита, за да може бебето да оцени новата храна (9) . На 8-12 месеца детето вече не може само да вкуси „възрастна“ храна, но и да се насити с нея.

1-2 години

От момента, в който детето свикне с обичайната храна, трябва да влезете в режима. Лекарите препоръчват установяване на пет хранения: 3 основни (закуска, обяд, вечеря) и 2 допълнителни (втора закуска или следобедна закуска и преди лягане) (7) . Но закуски – бисквитки и други закуски „между времената“ – се препоръчва да се изключат напълно.

Не забравяйте, че малкият човек вече е човек. Оставете детето да избере какво да яде: предложете различни варианти, които бебето може да избере и опита. Може да са плодове и зеленчуци, хляб, яйца и нещо друго. За едно дете такова хранене е като игра, а играта е най-добрият начин да се заинтересувате от нещо.

3-5 години

На тази възраст е важно да спазвате ритуали – например да подредите масата заедно, като използвате красиви ястия, салфетки. Интересен дизайн на ястия ще дойде на помощ на майката на „малкото момиченце“. Нарежете морков или краставица под формата на цвете и дайте шишче за канапе вместо вилица – децата го обожават.

Можете да използвате различни родителски трикове. Например, организирайте състезание: кой може да познае колко лъжици супа са останали в купата. Разбира се, за да брои, бебето ще трябва да изяде всичко.

Две правила (10) :

Триковете трябва да бъдат разнообразни: един трик няма да работи втори път;
Такива игри не трябва да отвличат вниманието на бебето от храната (приказки, анимационни филми и т.н. не са подходящи).

5-7 години

За апетит трябва – какво? Точно така – да огладнеете. А това изисква достатъчно излагане на чист въздух, игри и физическа активност, интелектуални занимания и, разбира се, липса на закуски.

В този случай дете, което не се тревожи за здравословни проблеми, ще помете всичко от масата, връщайки се от разходка или след училище.

Не забравяйте също, че докато ядете, не трябва да се разсейвате от книги, джаджи и телевизия. Между другото, това се отнася не само за деца, но и за възрастни.

Над 7 години

На 6-8 години децата тръгват за първи път на училище и това, каквото и да се каже, е стрес за организма. Разбира се, нови непознати условия, голям брой непознати лица, умора и стрес могат да повлияят на апетита ви. Следователно към детето трябва да се отнасяме с разбиране. Децата могат лесно да преживеят този труден период само с подкрепата на възрастните.

Също така е важно да продължите да се придържате към правилата, установени по-рано: диета, съвместно хранене, физическа активност, без леки закуски, разнообразна, свежа и вкусна храна, без развлечения на масата.

И ако едно дете мрачно чопле вилица в чиния? Само без заплахи и изнудване! Трябва спокойно да попитате защо детето не иска да яде и да го обсъдите. Може би това е първата тройка в живота му в тетрадка? Или харесахте момче от паралелен клас?

Между другото, различните преживявания влияят не само на апетита при възрастните, това се отнася и за децата.

Популярни въпроси и отговори

Треньорът-диетолог Елена Костюк отговаря на честите въпроси на родителите относно храненето на децата .

Какви витамини повишават апетита?

На първо място, това са витамини, участващи в процеса на усвояване на хранителните вещества от храната. Това са витамин А, витамини от група В, витамин С. Не забравяйте и минералите, които са не по-малко важни за доброто усвояване на хранителните вещества. Това са цинк и магнезий, както и желязо.

Какви изследвания да вземете, ако детето не се храни добре?

Ако детето не се храни добре, можете да направите тестове, които ще покажат дали има достатъчно количество основни витамини (A, B, C) и микроелементи (цинк, желязо, магнезий) в тялото на детето.

Как да разберете дали детето яде достатъчно?

Децата не трябва да бъдат принуждавани или насърчавани да ядат повече, отколкото искат. Това не само води до прекомерна консумация и може да доведе до наддаване на тегло по-късно в живота, но също така нарушава саморегулацията на хранителното поведение.

Здравите деца са в състояние сами да регулират количеството храна, което ядат, следвайки вътрешните си сигнали за глад и ситост. Тези сложни механизми за обратна връзка включват сигнални молекули в храносмилателната система и мастната тъкан, както и невротрансмитери в хипоталамуса на мозъка. По този начин можем да кажем, че достатъчното количество храна за всяко дете ще бъде индивидуално.

 

За още полезни теми:
https://verterasa.eu/blog/

 

Източници
Програма за оптимизиране на храненето на деца през първата година от живота. Насоки. FGAU „NMIC на детското здраве“ на Министерството на здравеопазването на Русия. Москва. 2019. 112 стр. URL: https://nczd.ru/wp…/uploads/2019/12/Met_rekom_1_god_.pdf
Норми на физиологичните нужди от енергия и хранителни вещества за различни групи.. Федерален център по хигиена и епидемиология на Роспотребнадзор, 2009. 36 с. URL: https://www.rospotrebnadzor.ru/documents/details.php…
ТОЙ. Комарова, А.И. Хавкин. Причини за отказ от прием на храна при малки деца: диференциално диагностично търсене и методи за корекция // Въпроси на съвременната педиатрия. 2014. №3. стр. 69-72. URL: https://cyberleninka.ru/…/prichiny-otkaza-ot-priema…/viewer
Е.В. Павловская. Селективен апетит при деца // Въпроси на съвременната педиатрия. 2013. Том 12. № 6. стр. 10-18. URL: https://cyberleninka.ru/…/izbiratelnyy-appetit-u…/viewer
Д.Н. Лир, А.Я. Пасове. Анализ на действителното домашно хранене на деца от предучилищна и училищна възраст, живеещи в града // Проблеми на храненето. 2019. Том 88. № 3. стр. 69-77. URL: https://cyberleninka.ru/…/analiz-fakticheskogo…/viewer
О.В. Зайцева, Н.К. Шумейко, М.В. Беседина. Хранене и имунитет: има ли връзка? // Инфекциозни болести: новини, мнения, обучение. 2021. Том 10. № 4. стр. 105-114. URL: https://cyberleninka.ru/…/pitanie-i-immunitet-est-li…/viewer
ЯЖТЕ. Булатова, П.В. Бутко, А.М. Шабалов. Хранителните разстройства като предиктор на затлъстяването и метаболитния синдром: възможна ли е превенцията? // Педиатър. 2019. Том 10. № 3. стр. 57-61. URL: https://cyberleninka.ru/…/narushenie-pischevogo…/viewer
ТОЙ. Комарова, А.И. Хавкин. Психогенни хранителни разстройства при малки деца и методи за тяхната корекция // Руски бюлетин по перинатология и педиатрия. 2015. №2. стр. 108-113. URL: https://cyberleninka.ru/…/psihogenno-obuslovlennye…/viewer
Е.А. Пирева, М.В. Гмошинская, Н.М. Шилина, М.А. Гурченков. Ранни етапи на формиране на хранително поведение // Руски бюлетин по перинатология и педиатрия. 2017. Том 62. № 3. стр. 125-129. URL: https://cyberleninka.ru/…/rannie-etapy-formirovaniya…/viewer
Дж.М. Глозман. Ако детето не иска да яде // Съвременно предучилищно образование. 2010. № 5. стр. 64-65. URL: https://cyberleninka.ru/…/esli-rebenok-ne-hochet…/viewe
Споделете:

С безплатна и неангажираща регистрация в нашия онлайн магазин получавате 30% отстъпка:

Вижте също…