Категория: Plasma Homeofood & Plasmax
Homeofoods. На какво се опира бъдещето на превантивната медицина?

Хипократ е търсил лек за всички болести. Днес, с развитието на науката и фармацевтиката, колко далеч сме напреднали в това търсене?

За една от основните съвременни тенденции, която предлага отговор на въпроса „Какво да правим, за да сме здрави?“ казва докторът на биологичните науки, гл. Катедра по биохимия и биотехнология, Воронежски държавен университет по инженерни технологии (VSUIT) Олга Сергеевна Корнеева.

 

Лекарства или здраве?

Фармакологията в съвременната си форма се появява от началото на 20 век. Въздействайки на тялото отвън, тя използва натрупания в продължение на векове опит от наблюдения и изучаване на реакциите на тялото към определени химикали.

Фармакологията (на гръцки „Pharmacon“ – лекарство) е наука, която изучава взаимодействието на химични съединения от биологичен и небиологичен произход с човешки и животински органи.

Бързо развитие на химията и биологията през 1920-30-те години. (и най-важното, новите технологии за промишлен синтез на такива вещества) ги превърнаха в инструмент за масово „нормализиране на благосъстоянието“ на населението на индустриализираните страни.

Този подход беше идеален за принципите на здравните системи от онова време. Синтезираните насипни лекарства са евтини, лесни за производство, достъпни за обществеността и ефективни. Но постепенно, с развитието на медицината и повишаването на качеството на живот, възприемането и оценката на последствията от този подход се променят.

„Лекуваме едно, осакатяваме друго“, „странични ефекти“, „хранеха ни с хапчета“ – всеки е чувал такива изрази от приятели (и от много лекари). Защо? Защото дори лекарите признават: „нормализиране на благосъстоянието“ замени понятието „лечение“.

 

Как „лекуваме“ днес?

Механизмът на потискащия ефект на съвременните фармацевтични лекарства е следният:

 • Стимулиране. Това е изкуствено предизвикан отговор на тялото под формата на активиране на определени функции.
  Например, увеличаване на производството на определен хормон или тип клетки (Т-клетки убийци, ако говорим за онкология или имунни заболявания) и т.н.
 • Потискане. Напротив, това е инхибиране на определени реакции на тялото. Най-простият пример е анестетичен химикал, който инхибира преминаването на нервните импулси или употребата на антибиотици.

Чрез комбинирането на тези два вида въздействия могат да се постигнат определени резултати. Но трябва да разберем: тялото винаги се съпротивлява на химията.

Последствията от това са неизправности на „вътрешните настройки“ на системите на тялото, преходът на заболяванията в хронична форма и множество странични ефекти. Болест, вкарана вътре, е двойно опасна.

От началото на 2000-те години. Става очевидно: обичайното отношение на съвременните хора към лекарствата трябва да се промени. На първо място, поради неяснотата на тяхното въздействие върху тялото, когато ползата едва ли надвишава степента на причинената вреда, особено когато се приема неконтролирано.

Появи се ново направление в медицината – персонализирано лечение. В основата си това са лабораторни изследвания за ефективността на лекарствата, предписани за определени заболявания. Най-простото нещо е да се култивира флората и да се определи чувствителността към антибиотици. Но, за съжаление, механизмът на действие на лекарствата върху хората не се е променил.

„Ако се разболея, ще взема хапче“ е навик, изграден върху дисбаланс в тялото и доведен до степен на автоматизъм. И този дисбаланс продължава десетилетия, без да предизвиква ни най-малко безпокойство у хората – докато не стане твърде късно.
Безконтролното използване на хранителни добавки също е широко разпространено, но те трябва да се предписват внимателно и само при състояния на остър дефицит.

 

Какви са опасностите от приема на лекарства и безконтролния прием на хранителни добавки и витамини?

За да отговорите на този въпрос, достатъчно е да запомните основните принципи на физиологията.

Една от тях е, че тялото е система със саморегулираща се вътрешна среда. Най-простият и очевиден начин за сравнение е с жироскоп, който винаги се връща в равновесно положение.

Концепцията за регулиране на вътрешната среда е описана за първи път от френския физиолог Клод Бернар (1849 г.) и е обозначена с думата „хомеостаза“ от американския физиолог Уолтър Кенън (1926 г.).

Какво е хомеостаза? Най-просто казано, това е състояние на оптимално функциониране на тялото – това равновесие, в което всяка клетка работи най-добре.

Много лесно е да изведете тялото от това състояние с предозиране на вещества. Но връщането на този „жироскоп“ в равновесно положение е много по-трудно. Оттук и смущения в обмяната на веществата, във функционирането на имунната система, хронични патологии във функционирането на стомаха и червата поради нарушена микрофлора и т.н. И като цяло всяко заболяване е следствие от дисбаланс във функционирането на една или друга система на тялото.

Оказва се, че приемът на лекарства също е рисков фактор за развитие на заболявания?

Тялото знае най-добре

Всичко зависи от това кое зло ще се окаже по-малкото. Разбира се, има ситуации, когато тялото не може да устои на болестта. Тогава лекарствената терапия става необходима, въпреки причинената вреда. Но е изключително важно тялото да се отстрани правилно от терапията и да се възстанови вътрешният баланс.

И в повечето случаи най-доброто лекарство е да се доверите на механизма за саморегулация на тялото. Преценете сами нашето тяло:

 • По-добре от всеки специалист разбира къде е настъпило отклонението на “жироскопа”;
 • Знае как и с каква помощ да възстанови баланса;
 • Възможност за компенсиране на отклонението на “жироскопа” (за компенсиране на щетите, причинени на тялото).

Редица съвременни изследвания, книги и публикации на учени (като J. Church) доказват, че този подход се превръща в основа на съвременната персонализирана медицина и концепцията за здравословен начин на живот в развитите страни.

„Дайте на тялото това, от което се нуждае, и го оставете да се справи сам с проблема“ – физиологията и медицината ще се развиват в тази посока през следващите 30-50 години.

Завръщане в бъдещето

Очевидно е, че храната е най-естественият (и следователно ефективен) начин за снабдяване на организма с необходимите му вещества. Но не всяка храна може да върне тялото в неговото оптимално, равновесно състояние. Особено като се има предвид произхода на съвременната храна и методите на нейното отглеждане и производство.

Храната, която е в състояние да даде на тялото всичко необходимо, за да бъде в оптималното си състояние, хармонията на органите и системите, се нарича „хомеофуд“ (от „хомеостаза“ – „баланс, хомеостаза“ и „храна“ – „храна“). . Тоест, по същество такава храна е „лек за всички болести“.

Homeofood“ е термин, предложен за първи път от биохимика Анатолий Хитров, ръководител на катедрата по биохимия и биотехнология на NPO BIT. С появата на подобна концепция думите на Хипократ от далечното минало, че храната трябва да бъде нашето лекарство, придобиват нов смисъл в бъдещето на медицината.

Какво е уникалното на homeofoods?

Няколко свойства и характеристики на домашните храни, които ще ви позволят да намерите подходяща за редовна употреба:

 • Напълно натурален състав. Човекът е част от природата и тялото му може да бъде ефективно възстановено само чрез консумация на продукти, създадени от природата.
 • Максимална стойност. Важно е да разберете, че домашните храни не са само здравословни растения или животински продукти. Homeofood е продукт, в който ползите от естествените суровини са максимизирани благодарение на състава и, най-важното, с помощта на съвременни технологии. Те ни позволяват да увеличим максимално усвояването на хранителните вещества от тялото, тъй като не можем да усвоим напълно много храни поради факта, че естествено нямаме ензими, които да ги разграждат.
  Да дадем пример: Всеки знае, че морските кафяви водорасли са един от най-полезните продукти, поради абсолютното си лидерство в състава на хранителни вещества сред растенията на планетата. Но в естествената си форма, изсушена или нарязана на салата, ламинарията не е домашна храна: поради лошата си смилаемост поради плътната обвивка, която тялото ни не може да смила, можем да усвоим само 10-15% от нея.

   

  Но водораслите могат да се превърнат в домашна храна – т.е. За целта е необходимо да се преработи така, че бариерата под формата на целулоза, която е част от клетъчната мембрана на растението и която човек не може да смила поради липсата на подходящ ензим за разграждане, да престане да бъде пречка за достъпа на тялото до всички вещества, които съставляват кафявите водорасли. За тази цел има патентована технология за ензимна хидролиза, която е собственост на едно от руските предприятия НПО БИТ. В този случай тялото ни лесно усвоява целия комплекс от ценни вещества на това растение, чийто състав няма аналози.

  Полученият продукт е много подобен на човешката кръвна плазма, което ни позволява да заключим, че е абсолютно необходим в съвременната диета.

 • Предназначен за всички възрастови групи. Системата за хомеостаза на тялото се нуждае от ресурси за саморегулиране, възстановяване и самолечение във всяка възраст. Това е най-важният принцип на персонализираната хомеостатична медицина, който отлично разбира: всеки организъм е индивидуален, има уникални характеристики и има механизъм, използвайки възможностите на който можете да постигнете целта си. Те от своя страна зависят от възрастта.
 • Високата бионаличност на хранителните вещества от домашните храни е идеално средство за хомеостаза, насочено не към блокиране на симптомите на заболяванията, а към предотвратяването им.

Homeofoods дава възможност да постигнете това по най-естествения и ефективен начин. 

Направете храната свое лекарство и здравето ви ще бъде добро на всяка възраст!

Plasma Homeofood & Plasmax

Ключови дум – храна, лекарства, хомеостаза, хомеофуд

Изтучник KP.RU
https://www.kp.ru/daily/27406/4603484/ 

Споделете:

С безплатна и неангажираща регистрация в нашия онлайн магазин получавате 30% отстъпка:

Вижте също…

Plasma Homeofood

Plasma Homeofood

Хомеофудовете Vertera, създадени чрез биотехнология за ферментация на полизахариди от морски водорасли

Plasmax

Plasmax

Възстановяват здравето и баланса в работата на системите на организма по най-естествения и ефективен начин

Plasma Homeofood & Plasmax

Plasma Homeofood & Plasmax

Първата система за хранене за поддържане на хомеостазата на организма. Какво е хомеофуд